Post | januari 2023 | 2 min lezen

MaS-vrijwilliger Isa vertelt

Door Ivo Hermsen
MaS-vrijwilliger Isa vertelt

‘Toen ik hoorde dat ik voor school 30 uur vrijwilligerswerk moest doen, dacht ik wel: wat jammer dat ik er geen geld voor mag vragen.’ De 15 jarige Isa Karlas zit in de vierde klas van het Christelijk Gymnasium en kan een subtiele glimlach niet onderdrukken. Die 30 uur hoort bij de verplichte maatschappelijk stage (MaS). Hoewel de MaS landelijk in schooljaar 2015-2016 is afgeschaft, houden 4 Utrechtse scholen er nog aan vast. ‘Eerlijk gezegd wilde ik het zo snel mogelijk klaar hebben. Dan heb je het maar in de pocket.’


Hoe anders is dat enkele maanden later, na die stage als ze er, op vrijdagmiddag als het schoolplein al leeg is, enthousiast over vertelt. ‘Het bleek helemaal niet zo vervelend. Ik heb samen met 2 vrienden, meegeholpen met een training voor derdejaars leerlingen.’  

Die training is opgezet door Team Ollie, een bureau dat programma’s en projecten ontwikkelt dat jongeren uitdaagt om hun persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden te ontwikkelen. Diezelfde training heeft Isa het jaar daarvoor zelf gevolgd, ze wist wat haar te wachten stond. ‘Wij moesten de trainer dit keer backen.’   


Isa werkt 3,5 uur per week bij de Subway, hockeyt sinds vier jaar bij HC Rijnvliet. ‘Ik ben twee jaar aanvoerder geweest. Dit jaar ben ik in een hoger team gekomen, de tweede klasse.’ Ze houdt ook van dansen. ‘Hiphop en Streetdance, al is hiphop het allerleukst. Dat is net iets sneller en strakker.’ Ook is ze fotograaf van de schoolkrant. Dat laatste telt mee voor de verplichte MaS. ‘Ik hoefde dus maar 15 van de 30 uur te doen.’  


Door die 3 dagen MaS is het zaadje voor vrijwilligerswerk geplant. ‘Vrijwilligerswerk hoeft dus niet saai te zijn en er is heel veel keus. Ik wil, zodra ik 16 ben, vrijwilliger worden in het ziekenhuis.’ Geen lukrake keuze van de 15 jarige. Isa weet van jongs af aan dat ze later hersen- of hartchirurg wil worden. ‘Dan red je echt levens. Een KNO-arts is toch minder belangrijk ofzo.’  


En denk nou niet dat Isa niet weet waar ze het over heeft. Vorig jaar augustus is ze zelf aan haar amandelen geopereerd. ‘Op die operatietafel lag ik om me heen te kijken. Dat heeft nog meer de focus gelegd op chirurgie.’ 


Deze slimme meid heeft het al helemaal voor zichzelf uitgedokterd. ‘Vrijwilligerswerk kan me helpen bij mijn vervolgopleiding. Het staat goed op mijn cv en dat is belangrijk om geselecteerd te worden voor Geneeskunde.’ 

Ondanks dat ze verplicht moest helpen, vond Isa het wel leuk dat ze de leerlingen van de derde klas oprecht kon helpen. ‘Ik dacht dat het ongemakkelijk zou worden omdat ik niet veel ouder ben dan die leerlingen. Dat viel mee, het was wel gezellig. En dat moet vrijwilligerswerk ook zijn, lijkt me.’ 


Ben je een school of leerling en wil je meer weten over de maatschappelijke stage in Utrecht? Kijk dan op www.masutrecht.nl

Ben je een organisatie of initiatief kijk dan op de jongerenpagina van VC Utrecht.

Waarom is de Maatschappelijke Stage zo waardevol? Leerlingen maken tijdens hun stageperiode kennis met een kant van de maatschappij waar ze anders misschien niet mee in aanraking zouden komen. Ze stappen buiten hun eigen bubbel en leren in de praktijk. Ze verbreden hun horizon en leren hoe ze zich inzetten voor anderen én leveren een zinvolle bijdrage aan de samenleving!Foto’s: MediaMakers VC Utrecht | Lucy Nieuwdorp

Deel blogpost