Stichting Sint Maarten Utrecht

Over Stichting Sint Maarten Utrecht

Sint Maarten is de schutspatroon van Utrecht. Als Romeins soldaat deelde hij zijn mantel met een bedelaar en daarom staat hij nu symbool voor solidariteit en omzien naar elkaar. Ieder jaar kent Utrecht rond 11 november het ‘Feest van het Delen’.
De Stichting Sint Maarten Utrecht (SMU) wil een vliegwiel en samenbindende factor zijn in alle activiteiten en initiatieven die als vlaggetjes in de stad worden opgehangen. Wij rijgen daar een koord doorheen waarmee de losse vlaggetjes een slinger worden. Een slinger van verbondenheid die niet alleen in de eerste week van november, maar het hele jaar door aandacht verdient. Wat betekent het gedachtegoed van Sint Maarten ‘samen delen’ in de huidige pluriforme samenleving?
SMU is lid van een internationaal netwerk van Sint Maartenssteden in Nederland en in Europa. De Utrechtse traditie van de Sint Maartensviering is geplaatst op de Nationale lijst van Immaterieel erfgoed van de UNESCO. Daartoe werkt de SMU nauw samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).

Foto's